ENGLISH GRAMMAR: PRACTICE EXAMPLES: Set No.1

974
0
Share:
english grammar practice examples-set no.1

Welcome to our article “English Grammar Practice Examples.” In this comprehensive guide, we are exploring a variety of practical examples that will empower you to use them confidently in your everyday writing and conversation. So, whether you’re a student, a professional, or simply someone passionate about refining your language skills, let’s dive into the world of English grammar and refine your linguistic prowess through hands-on practice.


1. That mistake was made by him. (Change the Voice)

a. That mistake he made.
b. He make that mistake.
c. He made that mistake.
d. He had made that mistake.


2. What is the Plural form of ‘Leaf’?

a. leafs
b. leaves
c. leaf
d. none


3. Clara ___________ singing since morning.

a. has been
b. is
c. was
d. have been


4. The word ‘Brunch’ is the blending of ___________.

a. bread+ lunch
b. break+ lunch
c. breakfast+lunch
d. none


5. As soon as the phone rang, I picked it up. (Use No sooner ___________ than)

a. No sooner did the phone ring, than I picked it up.
b. No sooner did the phone rang, than I picked it up.
c. No sooner had the phone rang, than i picked it up.
d. No sooner was the phone rang, than I picked it up.


6. Choose the correct sentence.

a. Did the police inspector reached in time, the crime would not taken place.
b. Had the police inspector reached in time, the crime would not have taken place.
c. Has the police inspector reached in time, the crime would not have taken place.
d. Was the police inspector reached in time, the crime had not taken place.


7.  ___________ more you listen ___________ understand. (Choose the correct option)

a. the, better
b. a, better
c. much, better
d. the, the


8. By the time you will reach his home, he ___________ finished watching the movie.

a. will
b. will have
c. will have been
d. none


9. The train was traveling 130 km/h when it ___________ with the truck (Choose a correct verb)

a. collides
b. has collided
c. collided
d. was collided


10. The president of the committee promised to ___________ the complaint. (Choose the correct option)

a. look into
b. look at
c. look up
d. look for


11. You haven’t heard what I said, ___________ ? (Add a Question Tag)

a. haven’t you
b. don’t you
c. hadn’t you
d. have you


12. I saw ___________ doubtful in his behaviour. (Choose a correct word)

a. none
b. no
c. nothing
d. not


13.  ___________ Euphemism is one of the most commonly used figures of speech.

a. A
b. The
c. An
d. no article


14. We haven’t seen Amanda ___________ last month.

a. for
b. since
c. from
d. on


15. I told you that if you ___________ the invitation you would regret.

a. accepted
b. accept
c. are accepting
d. have accepted


16. Being a well-read person, Clara can speak and write excellently. (Make it Complex)

a. Clara is a well-read person and she can speak and write excellently.
b. Clara is a well-read person to speak and write excellently.
c. Clara can speak and write excellently because she is a well-read person.
d. none


17. John will come to college today. (Make it Interrogative)

a. Does John come to college today?
b. Will John come to college today?
c. Did John come to college today?
d. Will John come to college today.


18. How ___________ water is there in the glass?

a. more
b. many
c. most
d. much


19. By the end of this year, James and Joan ___________ their work in California.

a. will have finished
b. wIll be finishing
c. will finish
d. wIll have been finished


20. Robert was making coffee for his friends. (Change the Voice)

a. Coffee was made by Robert for his friends.
b. Coffee had been made by Robert for his friends.
c. Coffee was being made by Robert for his friends.
d. Coffee is being made by Robert for his friends.


21. Don’t touch the wire or you will get an electric shock. (Make it Simple)

a. If you touch the wire, you will get an electric shock.
b. As soon as you touch the wire, you get an electric shock.
c. On touching the wire, you will get an electric shock.
d. none


22. You ___________ not waste your precious time. (Use a Modal Auxiliary showing ‘Obligation’)

a. will
b. may
c. shall
d. should


23. What is an antonym of ‘Confident’?

a. dependent
b. competent
c. eminent
d. diffident


24. The teacher said, “The Sun rises in the East”. (Change into Indirect)

a. The teacher said that the Sun rose in the East.
b. The teacher said that the Sun had risen in the East.
c. The teacher said that the Sun rises in the East.
d. The teacher said that the Sun has risen in the East.


25. What is the plural form of ‘Curriculum’?

a. curriculum
b. curriculums
c. curricula
d. none


26. What is meant by the idiom ‘Go bananas’?

a. to become crazy
b. go to bring bananas
c. both
d. none


27. What is the synonym of ‘Enormous’?

a. fantastic
b. jealous
c. precious
d. huge


28. Go to college regularly. (Identify the type of the sentence)

a. Interrogative
b. Imperative
c. Exclamatory
d. Complex


29. “What a beautiful piece of architecture!” He said. (Make it Assertive)

a. He exclaimed that it was a very beautiful piece of architecture.
b. He exclaimed it is a very beautiful piece of architecture.
c. He exclaimed that it is a beautiful piece of architecture.
d. He exclaimed that what a beautiful piece of architecture.


30. He is so brilliant, but yet can’t solve this problem. (Identify the type of the sentence)

a. Complex
b. Compound
c. Simple
d. Interrogative


31. There is nobody living in that Mansion, ___________? (Add a Question Tag)

a. is there
b. does there
c. doesn’t there
d. isn’t there


32. Clara was made ___________ in the court.

a. telling lie
b. to tell lie
c. both
d. none


33. James and Jack were going to the restaurant. (Identify the Predicate in the sentence)

a. were going
b. going
c. James and Jack
d. were going to the restaurant.


34. A cat jumped ___________  the table.

a. on
b. upon
c. both
d. none


35. Emma is ___________ honest girl.

a. a
b. the
c. an
d. No Article


36. It is very difficult to understand his ___________.

a. pronounciation
b. pronunciation
c. prunonciation
d. prononciation


37. I called her many times, but she didn’t respond. (Identify the type of the sentence)

a. Simple
b. Complex
c. Compound
d. Exclamatory


38. Give a synonym for ‘Garbage’.

a. trash
b. archive
c. bin
d. All


39. Though Peter helped people selflessly, nobody could come to his rescue when he was in danger. (Make it Simple)

a. Despite helping people selflessly, nobody could come to rescue Peter when he was in danger.
b. Peter helped people selflessly, but nobody could come to his rescue when he was in danger.
c. both
d. none


40. What is the plural form of ‘Wolf’?

a. wolf
b. wolves
c. wolfs
d. All


41. The house was painted by James last week. (Change the Voice)

a. James had painted the house last week.
b. James was painting the house last week.
c. James has painted the house last week.
d. James painted the house last week.


42. What is an antonym of ‘Obedient’?

a. disobedient
b. defiant
c. rebellious
d. All


43. Emma had ___________ a very gaudy make-up for her wedding reception.

a. put up
b. put off
c. put out
d. put on


44. Michael and John are bosom friends. (Identify the Subject)

a. are friends
b. Michael
c. John
d. Michael and John


45. The people welcomed their King ___________ (Choose a correct option)

a. with closed arms
b. with open arms
c. both
d. none


46. Let ___________ have their say.

a. they
b. them
c. their
d. none


47. He speaks so fast that no one can understand him. (Use ‘Too ______ to’)

a. He speaks too fast to understand.
b. He speaks too fast to be understood by anyone.
c. both
d. none


48. If I were in your place, I ___________ accept that challenge.

a. will
b. would
c. can
d. none


49. Playing Chess is a ___________ for him.

a. easy job
b. child’s play
c. both
d. none


50. Smith swam ___________ the river.

a. across
b. along
c. among
d. after


51. “Let the ___________ dogs lie”. (Choose a correct word and complete the Proverb)

a. sitting
b. barking
c. sleeping
d. growling


52. The train arrived ___________ 11.00pm.

a. on
b. to
c. at
d. for


53. A person who knows two languages is called ___________.

a. multilingual
b. monolingual
c. trilingual
d. bilingual


54. She is ___________ visiting Dubai.

a. looking for
b. looking up
c. looking at
d. looking forward to


55. He ran away and thus escaped the arrest, ___________? (Add a Question Tag)

a. did he
b. hadn’t he
c. didn’t he
d. doesn’t he


56. “Stop plaguing me.” Clara shouted at John. (Change into Indirect)

a. Clara asked shouting at John to stop plaguing her.
b. Clara asked John that he should stop plaguing her.
c. Clara shouted at John to stop plaguing her
d. none


57. The lawyer shared the fact of the case before the court of law. (Identify the Subject)

a. The fact
b. The court
c. The lawyer
d. The case


58. The captain ordered, “Fire!” (Change the Voice)

a. The captain ordered to fire.
b. The captain ordered to let it be fired.
c. both
d. none


59. ‘Rattle-snake’ is an example of ___________.

a. Blending
b. Compounding
c. Clipping
d. Acronym


60. You must take medicines if you want to recover. (Make it Simple)

a. You must take medicines or you will not recover.
b. You must take medicines in order to recover.
c. both
d. none


61. When Amanda saw Emma, she rushed away. (Identify the type of sentence)

a. Simple
b. Complex
c. Compound
d. Interrogative


62. You should focus on your goal. (Make it Imperative)

a. Should you focus on your goal?
b. You focus on your goal.
c. Focus on your goal.
d. none


63. Give antonym of ‘Permanence’

a. Influence
b. Tolerance
c. Impermanence
d. Obedience


64. Who cares? (Make it Assertive)

a. Nobody cares.
b. Someone cares.
c. All care.
d. none


65. I don’t know the time of Michael’s arrival. (Make it Complex)

a. I don’t know if Michael will arrive.
b. I don’t know when Michael will arrive.
c. both
d. none


66. Give Synonym of ‘Strange’.

a. Weird
b. Odd
c. Peculiar
d. All


67. Smith ___________ singing since morning.

a. is
b. was
c. has been
d. have been


68. As soon as it started raining, all children shouted ___________ joy.

a. at
b. with
c. for
d. about


69. The trainer said, “If you want to reach the goal, you ___________ decide one. (Use  Modal Auxiliary showing Compulsion)

a. must
b. may
c. can
d. will


70. How strange your behaviour is! (Make it Assertive)

a. Your behaviour is very strange.
b. Your behaviour is strange.
c. both
d. none


Answers:

1- c 2- b 3- a 4- c 5- a
6- b 7- a 8- b 9- c 10- a
11- d 12- c 13- a 14- b 15- a
16- c 17- b 18- d 19- a 20- c
21- c 22- d 23- d 24- c 25- c
26- a 27- d 28- b 29- a 30- b
31- a 32- b 33- d 34- b 35- c
36- b 37- c 38- a 39- a 40- b
41- d 42- d 43- d 44- d 45- b
46- b 47- b 48- b 49- b 50- a
51- c 52- c 53- d 54- d 55- c
56- a 57- c 58-b 59- b 60- b
61- b 62- c 63- c 64- a 65- b
66- d 67- c 68- b 69- a 70- a

 


Our Categories:

STATES BOARDS CBSE BOARD
SPOKEN ENGLISH GRAMMAR
GK QUIZ

 

Share:

Leave a reply